`

Wet DBA 2025

Wet DBA 2025

Ben je er net – of misschien de afgelopen weken – achter gekomen dat de Wet DBA vanaf 2025 strenger wordt nageleefd?

Dit zorgt natuurlijk voor onzekerheid.

Maak je je zorgen of pieker je erover?

In dit artikel helpen we je om die zorgen los te laten en duidelijkheid te krijgen over de handhaving van de Wet DBA in 2025

De Wet DBA uitgelegd – Wat je écht moet weten, in een notendop.

De Wet DBA (Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties) heeft grote invloed op freelancers en opdrachtgevers. Kort gezegd vervangt deze wet de oude VAR-regeling en bepaalt het of er sprake is van een dienstverband. De hele bedoeling van het handhaven van de zogenoemde wet DBA in 2025 is om schijnzelfstandigheid tegen te gaan. Het gaat om freelancers of zelfstandigen die eigenlijk dezelfde taken uitvoeren als een werknemer in de lijn.

Volgens bronnen zijn er een belangrijke punten te noemen: De Belastingdienst schijnt (gerucht) geen extra handhavers aan te nemen om de wet DBA in 2025 te handhaven. Dit betekent dus dat er niet meer gecontroleerd zou gaan worden dan nu het geval is. Daarnaast wordt er alleen op overduidelijke schijnzelfstandigheid gehandhaafd, waar De Belastingdienst eerst de opdrachtgever zal aanspreken.

Aan de andere kant horen we van andere bronnen dat er wel degelijk al voorbereidingen worden getroffen om te gaan handhaven op de wet DBA in 2025. Er wordt gespeculeerd dat er in het eerste half jaar van 2025 geen boetes zullen worden uitgedeeld. De vraag is echter of deze speculaties wel kloppen.

Kortom: Er is nog veel onzekerheid, maar het lijkt erop dat er een overbruggingsperiode gaat bestaan waar de controle niet streng zal zijn. Het is wel belangrijk - ook als consultant - om vanaf 1 januari je zaken goed op orde te hebben.

We gaan je in dit artikel helpen wat je moet doen vóór 1 januari om goed voorbereid te zijn!

De huidige status van de Wet DBA – Waar staan we nu en wat betekent dit voor jou?

We merken - helaas - dat velen nog in de ontkenningsfase zitten en aangeven dat de handhaving van de Wet DBA 2025 niet van toepassing voor ze zal zijn. We raden je toch echt aan om deze handhaving serieus te nemen, want er bereiken ons toch echt signalen dat dit heel serieus wordt genomen door De Belastingdienst.

Voldoen aan de Wet DBA – Aan welke voorwaarden moet je voldoen?

Doe De Ondernemerscheck om te zien of jij aan de voorwaarden voldoet!

De Belastingdienst heeft een eenvoudige tool waar je zelf kan peilen of je een ondernemer bent of niet. Let op, dit is slechts een peiling. Het kan zijn dat jij alsnog geen ondernemer bent als jij wel door de tool als ondernemer wordt gezien. Er zijn een paar belangrijke elementen waar je aan moet voldoen aan de Wet DBA die wordt gehandhaafd in 2025. Je dient volgens De Belastingdienst de volgende vragen allemaal met "Nee" te beantwoorden. Als het antwoord 1 of meer keer "Ja" is, dan is dat een sterk signaal dat je eigenlijk gewoon een werknemer bent.

  • Kan uw opdrachtgever bepalen hoe, wanneer, waar en met wie u aan de opdracht werkt?
  • Kan uw opdrachtgever bepalen hoeveel uur of hoeveel dagen per week u aan uw opdracht werkt?
  • Als u met anderen moet samenwerken, kan uw opdrachtgever zich dan bemoeien met die samenwerking?
  • Als u hetzelfde werk doet als werknemers van uw opdrachtgever: kan uw opdrachtgever u dezelfde aanwijzingen en instructies geven als de werknemers?

Risico’s vermijden: hoe omzeil je de Wet DBA? – Praktische tips om jezelf te beschermen.

We gaan je natuurlijk niet adviseren om de wet zelf te omzeilen, maar wat we wel willen bereiken is om jou zo goed mogelijk voor te bereiden op de handhaving van de wet DBA in 2025. Dit zijn de belangrijkste punten waar je je op kan voorbereiden:

  • Zorg dat je een duidelijke overeenkomst - ons modelovereenkomst wet DBA 2025 kan jou daar mogelijk bij helpen (nieuwe modelovereenkomsten worden niet meer goedgekeurd!)
  • Zorg dat je kan aantonen dat je zelfstandig werkt en dat de organisatie(s) waar je voor werkt geen zeggenschap hebben over jouw werkzaamheden - behalve datgene dat is overeengekomen in jullie overeenkomst
  • Zorg ervoor dat je meerdere opdrachtgevers hebt en niet afhankelijk bent van één opdrachtgever
  • Zorg ervoor dat je zelf kan bepalen hoe, wanneer en waar je werkt. Zodra de opdrachtgever hier zeggenschap over heeft dan wil dat eigenlijk zeggen dat je een werknemer bent
  • Administratie: Zorg ervoor dat je een dossier bijhoudt van je werkzaamheden, communicatie met opdrachtgevers en over wat er is overeengekomen met de opdrachtgevers

Boetes en sancties – Wat zijn de mogelijke gevolgen, en hoe voorkom je die?

Staatssecretaris Idsinga (Fiscaliteit en Belastingdienst) heeft duidelijk gemaakt dat er in het eerste jaar - mits bedrijven kunnen aantonen dat ze aan de slag zijn met het tegengaan van schijnzelfstandigheid - geen boetes zullen volgen. Dit betekent dus wel dat je als organisatie of freelancer zal moeten aantonen dat je er alles aan hebt gedaan om schijnzelfstandigheid tegen te gaan. Wat dit in de praktijk betekent? Dat is nogal onduidelijk. Want wanneer heb je er alles aan gedaan?

Ten eerste zal er worden gekeken naar naheffingen die kunnen volgen. Dit betekent dat je alsnog social premies en loonheffingen met terugwerkende kracht zal moeten betalen. Mocht het vergrijp echt duidelijk zijn dan zal er tot maximaal 50% van de niet ingehouden sociale premies en loonheffingen aan boetes kunnen worden opgelegd. De Belastingdienst heeft aangegeven dat er in het eerste jaar (2025) waarschijnlijk geen vergrijpboetes zullen volgen en dit als transitiejaar zal gelden - maar dit is nergens officieel vastgelegd. Ons advies is dan ook om dit risico zeker niet te nemen en je als organisatie goed voor te bereiden op wat er komen gaat.


Picture of author
Ayoub Aouragh

Ayoub Aouragh is een ervaren consultant die jarenlang in diverse sectoren heeft gewerkt. Gedreven door de passie om talent en kansen bij elkaar te brengen, heeft hij zijn focus verlegd naar recruitment. Met zijn diepgaande kennis van de markt en een scherp oog voor de juiste match, helpt hij zowel consultants als organisaties om hun doelen te bereiken. Zijn doel is om de perfecte verbinding te creëren tussen getalenteerde professionals en vooruitstrevende bedrijven, zodat beiden kunnen floreren. Laat je begeleiden door Ayoub's expertise en ontdek hoe hij jouw carrière of organisatie naar nieuwe hoogten kan brengen.

Gerelateerd